sincos
ali: Sinus kąta pstrego alfa jest trzy razy wiekszy od jego cosinusa. wówczas
1) sin alfa = 1/2
2) cos alfa 1/2
3) sin alfa 3pierwiastki 10/10
4) cos alfa 3pierw.10/10
Jak to zrobic?
19 mar 17:09
Artur z miasta Neptuna:
sinx = 3*cosx
sin
2x = 3
2cos
2x = 9cos
2x
| | 1 | |
1 = sin2x + cos2x = 9cos2x+cos2x = 10cos2x ⇔ cos2x = |
| |
| | 10 | |
czyli:
19 mar 17:13
Basia:
sinα = 3cosα
i podstaw do równania
sin2α+cos2α = 1
będą dwa rozwiązania, ale kąt jest ostry więc cosα>0 i to ujemne odpada
19 mar 17:13
ali: NIe rozumiem tego...

ale dziękuje za odpowiedz!
19 mar 17:16