pierwiastki jako potęga
Saizou : jak obliczyć coś takiego 3√2
19 mar 17:04
Saizou :
19 mar 17:09
Basia: a po co to obliczać ? na ogół tak się zostawia;
ewentualnie można w przybliżeniu
napisz może dokładniej do czego to potrzebne
19 mar 17:11
Saizou : bo mam ocenić która z liczb jest większa 3√2 czy (√2)3
19 mar 17:13
ktoś: √2 obliczasz w przybliżeniu ile to jest
19 mar 17:15
Saizou : 1,4
19 mar 17:15
ktoś: 31,41 =
√23=2,8
19 mar 17:17
Basia:
porównaj ich kwadraty; obie liczby są dodatnie więc mamy tu równoważność
(3√2)2 = 32√2 = 32*3√2 = 9*3√2
[(√2)3]2 = (21/2)6 = 23 = 8
19 mar 17:18
Saizou : czyli to trzeba porównywać w przybliżeniu? innej opcji nie ma?
19 mar 17:18
ktoś: 4,7 wynosi to pierwsze
więc jest większe, jeszcze sprawdź czy się nie pomyliłam w obl.
19 mar 17:18
Basia: Jest; masz ją w moim wpisie z 17:18
19 mar 17:21
ktoś: to tak jakbyś porównał 42 i 52
sprawdzając co jest większe 4 czy 5 bez sensu...
19 mar 17:21
Basia:
bez sensu jest stosowanie tu przybliżeń
19 mar 17:22
Saizou : dzięki wielkie za pomoc
19 mar 17:23