Zadanie
Betti: CZY UMIE KTOŚ ROZWIĄZAĆ TAKIE ZADANIE

Zakładając ,że kropla deszczu jest kulą o średnicy 2 mm, oblicz, ile kropel deszczu
napełni szklankę w kształcie walca o średnicy podstawy 6cm i wysokości 8cm, a ile kropel
napełni kieliszek w kształcie stożka o średnicy górnego otworu 6cm i wysokości 6cm.
10 kwi 16:45
tim: 1) Liczysz V kuli [promień = r = 1 mm)
2) Liczysz V walca [zamień jednostki]
3) Liczysz ile V kuli zmieści się w V walca.
4) Podobnie ze stożkiem.
10 kwi 16:57
Betti: POwiesz mi jak mam policzyć ile V kuli zmieści się w V walca



?
10 kwi 17:04
Coma13: Vwalca / Vkuli = liczba kropel
Vstożka / Vkuli = liczba kropel
>>wszystkie jednostki Ci się skrócą...
10 kwi 17:26