wierzcholki A i B trojkata ABC leza na okregu o promieniu 10 ......
Marika:
wierzcholki A i B trojkata ABC leza na okregu o promieniu 10 , a punkt C jest jego srodkiem
.Dlugosc odcinka |AB| wynosi 16, wysokosc tego trojkata jest rowna ?
19 mar 16:41
Basia:

AC = BC = 10
jakim trójkątem jest ACB ?
i czym jest wobec tego punkt D ?
i jaka jest wobec tego długość odcinka AD ?
odpowiedz sobie na te pytania i zastosuj tw.Pitagorasa
19 mar 17:07
Marika: dzieki
19 mar 17:16
Marika: h=6
19 mar 17:16
Basia:
19 mar 17:19
Basia:
19 mar 17:19