Artur z miasta Neptuna:
n
5 − n = n(n
4 −1) = n(n
2−1)(n
2+1) = n(n−1)(n+1)(n
2+1)
masz tutaj iloczyn 3 kolejnych liczb *(n
2+1) ... stąd pewność, że ta liczba jest podzielna
przez 6 ... prawda


i teraz:
1
o
n = 0 mod 5 ... czyli n jest podzielne przez 5
to n(n−1)(n+1)(n
2+1) podzielne przez 5 .. czyli także przez 5*6 =30
2
o
n = 1 mod 5 ... czyli n dzielone na 5 daje resztę jeden
wtedy (n−1) dzieli się przez 5
3
o
n = 2 mod 5 ... czyli n dzielone na 5 daje resztę dwa
wtedy n
2 + 1 podzielne przez 5 ... bo n
2 daje resztę 4 (z dzielenia przez 5) + 1 ... masz
podzielność
4
o
n = 3 mod 5
wtedy n
2 + 1 podzielne przez 5 ... bo n
2 daje resztę 4 + 1 ... masz podzielność
5
o
n = 4mod 5
wtedy n+1 jest podzielne przez 5
c.n.w.