:(
Bóbr: MÓGŁBY MI KTOŚ POMÓC


Przekątna prostopadłościanu nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o wymiarach a= 8cm i b= 6cm. Oblicz objętość
prostopadłościanu.
10 kwi 16:39
Bogdan:
Rozwiąż trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątne to przekątna podstawy
i wysokość graniastosłupa, przeciwprostokątna to przekątna graniastosłupa
10 kwi 16:41
Bóbr: trójkąt prostokątny podstawy:
Z twierdzenia pitagorasa:
6
2+8
2= p
2
p
2= 36+64
p=10
TAK
10 kwi 16:50
Bogdan:
tak
10 kwi 17:02
Bóbr : A dalej, jak mam rozwiązać
10 kwi 17:06