Pomocy!
Wydi: a)Długości boków trójkąta prostokątnego tworza ciag arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz
obwód
b)Długości boków trójkąta prostokątnego tworza ciag arytmetyczny.Oblicz długość
przyprostokątnych jeśli przeciwprostokatna ma długość 10.
10 kwi 16:39
tim: x + 3 = y
x + 3 + 3 = z
x
2 + (x+3)
2 = (x+3+3)
2
a
2 + b
2 = 10
2
Z zalezności wiemy, że
10 kwi 16:43
Wydi: możesz mi to obliczyć bo coś mi nie wychodzi... chodzi mi o 1 przyklad
10 kwi 17:02
tim: x2 + x2 + 6x + 9 = x2 + 12x + 36
2x2 + 6x + 9 − x2 − 12x − 36 = 0
x2 − 6x − 27 = 0
√Δ = 12
6 + 12
x1 = −−−−−−− = 9
2
x2 ujemne
10 kwi 17:20
Wydi: dzięki! machnąłem się w obliczeniach.
10 kwi 17:21