Równania trygonometryczne
Woody: Rozwiąż równanie:
Proszę żeby ktoś rozwiązał równanie: 2cos(2x − π2)=1. Wychodzi mi wynik:
x=512π + kπ ∨ x=712π + kπ a w odpowiedziach mam że powinien wyjść:
x=112π+ kπ ∨ x=512π + kπ. Nie wiem czemu mi źle wychodzi i chciałbym porównać
rozwiązania żeby zobaczyć gdzie robię pomyłkę. Bardzo proszę o pomoc.
19 mar 15:53
Artur z miasta Neptuna:
2x −
π/
2 =
π/
3 + 2kπ ⋁
−π/
3 + 2kπ
2x =
5π/
6 + 2kπ ⋁
π/
6 + 2kπ
dlatego

jak wygląda wykres cos x
19 mar 16:00
Woody: Dziękuję
19 mar 16:26
75693636353: x+7=12
29 mar 19:04