?
zioomalka: | | 1 | |
Wykaż że równanie ( |
| x2−√ax+1)(x2+2x+a)=0 ma dla każdej nieujemnej wartości |
| | 4 | |
parametru a dokładnie dwa rozwiązania.
no i stanełam na tym że wyliczyłam delty w obu nawiasach:
Δ
1=a−1
dla a<0 −> Δ<0 więc brak pierwiastków równania,
dla a=1 −> Δ=0 więc jeden pierwiastek równania
dla a>1 −> Δ>0 wiec 2 pierwiastki równania
Δ
2=4(1−a)
dla a<0 −> Δ>0 są 2 rozwiązania
dla a=1 −>Δ=0 jedno rozwiązanie
dla a>1 −>Δ<0 brak pierwiastków równania
i co teraz?
10 kwi 16:29
Coma13: dla a≠1 są2 pierwiastki i sama to napisałaś...
a dla a=1 trzeba podstawić
(1/4 * x2 − x + 1)(x2 + 2x + 1) = (1/2 * x −1)2(x+1)2
x1=2 x2=−1 2≠−1 więc masz 2 pierwiastki
10 kwi 17:00
zioomalka: kurcze...nie rozumiem tego gdzie tu jest wykazane że nieujemne wartosci parametru a (
czyli chodzi o a>1 i a=1

) mają dwa rozwiązania...mi to chyba trzeba tłumaczyć jeszcze
prościej o ile sie da
10 kwi 17:06
Coma13: tzn patrz na Δ1 i niżej... masz napisane
dla a<0 −> Δ1<0 więc brak pierwiastków równania
a teraz patrz Δ2
dla a<0 −> Δ2>0 są 2 rozwiązania
czyli łącznie dla a<0 masz 0 rozwiązań z pierwszego nawiasu i 2 z drugiego
10 kwi 17:10
Coma13:

dla a<0 to po lewej to parabola z pierwszego nawiasu
10 kwi 17:12
Coma13:

dla a = 0
10 kwi 17:14
Coma13: zioomalka
10 kwi 17:21
zioomalka: czyli chodzi o to żeby zobaczyć ile w sumie rozwiązań mają te dwa równania w zależności
od a
np. a>1: przy delcie
1 sa 2 pierw. a przy delcie
2 brak czyli w sumie równanie ma 2
pierwiastki?
10 kwi 17:24
Coma13: tzn sama rozwiązałaś to zadanie... więc nie musisz się pytać...a zrobiłem Ci takie pseudo
wykresiki więc już chyba wszystko wiesz...
najważniejsze ze jak jedno równanie daje dwa x to drugie daje 0
10 kwi 17:27
zioomalka: no wychodzi na to że rozwiązałam coś ale sama nie rozumiałam co tak naprawdę mam w tej
odpowiedzi potem napisać...haha no ale dobra już wiem

(a wykresiki pierwsza
klasa

hehe )
10 kwi 17:32
Coma13: a bardzo dziękuje

przygotowujesz się do matury
10 kwi 17:35
zioomalka: tzn to nad czym sie cały czas męcze to są zadania które mają mnie powoli przygotowywać do
matury ale ta czeka mnie za rok

jeszcze w drugiej klasie jestem
10 kwi 17:43
Coma13: no ja jestem w 3 i niczego sie do tej pory nie uczyłem....myślę że nieróbstwo było
błędem...
10 kwi 17:45
zioomalka: ale pewnie nie będzie źle

a tak wracając do tych nieszczęsnych zadań

:
Mam obliczyć dla jakich wartości parametru m równanie x
2=m(5−x) ma dwa rozwiązania o
przeciwnych znakach.
wiec zrobiłam tak:
−x
2−mx+5m=0
Δ=m
2+20m
żeby były dwa rozwiązania to Δ>0 wiec
m
2+20m>0
m
1=10
m
2=−10
i co dalej?
10 kwi 18:11
kaz: x1*x2<0
10 kwi 18:18
zioomalka: ale mam wyliczyć to x1 i x2 podstawiając pod m 10 i −10 czy jak? w odpowiedzi jest że
m>0 i nie wiem jak do tego dojść...
10 kwi 18:27
zioomalka: a moze z wzorów Viete'a?
10 kwi 18:28
zioomalka: ale i tak nie wiem jak by to miało wyglądać potem...
10 kwi 18:30
kaz: 5m/−1<0 i część wspolna z Δ>0
10 kwi 18:33
zioomalka: co to jest to 5m−1<0?
10 kwi 18:38
kaz: 5m/−1=c/a=x1*x2
10 kwi 18:42
zioomalka: a nie moge skończyć zadania na tym ze skoro −5m ma być mniejsza od zera to m musi być>0?
10 kwi 18:54
kaz: z nierówności
m2+20m>0→m∈(−∞,−20)v(0,+∞)
5m/−1<0→m>0 czyli m>0
10 kwi 19:08
zioomalka: ale i tak nie wiem w jakim celu obliczać z tej nierówności że m∈(−
∞,20)v(0,
∞)
10 kwi 19:17
zioomalka: ?
10 kwi 19:27
zioomalka: potrzebuje jakiegoś słownego wytłumaczenia a nie samych obliczeń...
10 kwi 19:33
Coma13: no tak jakby Δ>0 powoduje ze w ogóle te 2 pierwiastki istnieją..
a wzór vieta x1*x2<0 można sprowadzić do tego że
(+)*(−)=(−)
jeżeli x1*x2≥0 to otrzymane pierwiastki są albo dwoma liczbami ujemnymi, albo dwoma
dodatnimi, albo jeden z x=0 co nie spełnia wymogów zadania...
(tak możesz tłumaczyć)
10 kwi 19:53
kaz: aby były 2 różne pierw. Δ musi być większa od 0
i aby te pierw.miały różne znaki ich iloczyn musi być mniejszy od 0
te 2 warunki muszą być spełnione jednocześnie
10 kwi 19:53