Rozwiąż równanie logarytmiczne
Michał: log(x−3) − log(2−x) = log(x2−4)
Jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak to zrobić? W podręczniku mam odpowiedź, że to jest
sprzeczne ale jakoś coś źle muszę robić bo mi wychodzi równanie trzeciego stopnia którego nie
bardzo wiem jak rozwiązać.
Robię to tak:
x − 3 > 0 => x > 3
2 − x > 0 => −x > −2 => x < 2
x2 −4 > 0 => x > 2 ∨x < −2
D: x należy (−∞; −2) ∪ ( 2; ∞)
log((x−3)/(2−x)) = log(x2 −4)
f. jest różnowartościowa więc można logarytm opuścić
(x−3)(2−x) = x2−4
No i jak tak rozwiązuje to mi wychodzi
x3 − 2x2 − 3x + 5 = 0
i tego już nie potrafię zrobić
19 mar 15:35
Michał: bump
19 mar 16:05
Michał: ktokolwiek? krew mnie zalewa bo kobita zrobiła z nami przykłady b) i f) a resztę zadała do domu
argumentując że to praca odtwórcza a ja tego za diabła zrobić nie mogę
19 mar 16:27
Marti: (x−3)(2−x) = x2−4
(x−3)(2−x) = (x−2)(x+2)
(x−3)(2−x) − (x−2)(x+2) = 0
(x−3)−(x−2) − (x−2)(x+2) = 0
−(x−2) [ (x−3)(x+2) ] = 0
−(x−2) ( x2+2x−3x−6 ) = 0
−(x−2) (x2 − x − 6) = 0
−(x−2)=0 lub x2 − x − 6 = 0
19 mar 16:38
Baj: log[3x−x]=0,5
10 kwi 19:11
Baj: log[3x−x]=0,5
10 kwi 19:11