rozwiąż nierówność
ola: log(9x − 1) ≥ 1 − log3 + xlog3
19 mar 15:20
Artur z miasta Neptuna:
| | 10*3x | |
1 − log 3 + xlog 3 = log 10 − log 3 + log3x = log |
| = log (10*3x−1) |
| | 3 | |
więc:
9
x − 1 ≥ 10*3
x−1
t= 3
x; t>0
....
19 mar 15:28
ola: x1 = 1 x2 = −1 dobrze?
19 mar 15:34
Artur z miasta Neptuna:
dobrze ... a jaki przedział

bo rozwiązaniem jest przedział
19 mar 15:38
Artur z miasta Neptuna:
gdzie ... źle rozwiązałaś
19 mar 15:39
Artur z miasta Neptuna:
coś źle zapisany jest przykład ... bo okropieństwo wychodzi
19 mar 15:44
ola: noo x∊<−1 , 1> jakie okropieństwo?
19 mar 15:48
Artur z miasta Neptuna:
bo masz tutaj:
| | 10 | |
t2 − |
| t − 1 ≥ 0 ... a nie +  więc miejsca zerowe to nie t=3 i t= 1/ 3 tylko |
| | 3 | |
troszeczkę inne
19 mar 15:50
ola: hmm.. a faktycznie.. rozwiązując zmieniłam (pomyliłam) znaki z 9
x − 1 na 9
x + 1.. .
ale na sprawdzianie miałam przykład z minusem!
19 mar 15:50
Artur z miasta Neptuna:
musiał być z + ... bo z − to to byś się 'zaciukała' na śmierć
19 mar 15:52
ola: no właśnie nie, mam kartkę z zadaniami przed sobą. widocznie nauczyciel zrobił błąd drukując, a
nam zepsuje oceny bo nic mądrego mi z tego w szkole nie wyszło.. to pomyślałam, że może
chociaż w domu rozwiążę.. cholercia.
19 mar 15:54