oblicz pochodne
Fcbar: 4. Oblicz pochodne
f(x) = 3cos2xsim3x, jakby ktoś nie mógł rozczytać:
3cos2x : sim3x
19 mar 15:19
Artur z miasta Neptuna:
na przyszłość ... używaj "U" zamiast "u" i będziemy wszystko widzieć
| 3cos2x | | 3−3sin2x | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| sin3x | | sin3x | | sin3x | | sinx | |
= 3(sinx)
−3 − 3(sinx)
−1
z takiej postaci uda Ci się pochodną policzyć
19 mar 15:23
Fcbar: of course
19 mar 15:25
Majka: A jak będzie dalej Fc?
Ja nie umiem tego liczyć kurczaki!
19 mar 15:27
Artur z miasta Neptuna:
Majka ... a jakby było:
3(t)
−3 − 3(t)
−1
19 mar 15:29
Majka: to by były ułamki, a sinx piszę dalej nie zmieniając?
19 mar 15:31
Artur z miasta Neptuna:
Majka −−− licząc jeszcze 'pochodną wnętrza' z (sinx)
19 mar 15:33
Majka: No to nie wiem
19 mar 15:43
Artur z miasta Neptuna:
Majka:
| | 1 | |
( |
| )' = ((sinx)−1)' = −(sinx)−2 * (sinx)' = −(sinx)−2 * (cosx) |
| | sinx | |
19 mar 15:45