planimetria zadanie ,prosze o pomoc
josik22: 2. Suma długości boku kwadratu jest równa 4 . Bok kwadratu ma długość
A) √2 B) 2√2 C) 4(1+√2 ) D)4(√2−1)
19 mar 15:17
Artur z miasta Neptuna:
coś chyba źle przepisana treść zadania (patrz pierwsze trzy słowa)
19 mar 15:18
josik22: racja , poprawnie brzmi tak
Suma długości boku kwadratu i jego przekątnej jest równa 4 . Bok kwadratu ma długość
A) √2 B) 2√2 C) 4(1+√2 ) D)4(√2−1)
19 mar 15:21
asdf: 4a + a
√2 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 2
√2
takie coś?
19 mar 15:31
Artur z miasta Neptuna:
| | 4 | | 4(4−√2) | |
4a + a√2 = 4 ⇔ a(4+√2) = 4 ⇔ a = |
| = |
| coś nadal źle napisane |
| | 4+√2 | | 16 − 2 | |
ale ... spójrz na to inaczej.
skoro suma 4 boków i przekątnej (która jest dłuższa od boku) wynosi 4 ... to na pewno bok jest
MNIEJSZY od 1 ... dlatego też żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa
19 mar 15:32
asdf: a + a
√2 = 4
a(1 +
√2) = 4
a =−(4 − 4
√2)
a = −4 + 4
√2
a = 4(
√2 −1)
czy takie coś?
19 mar 15:34
Mila: Nie,
a+a√2=4
19 mar 15:34
asdf: własnie liczyłem tak jak ty Artur, ale zmazałem bo za głośno muzyka gra i sie pogubiłem heh..
19 mar 15:36
josik22: no właśnie sama nie wiem , zadanie przepisalam dobrze , próbowałam sama rozwiązać i nie
wychodzi
19 mar 15:37
asdf: ale tam jest Suma długości boku kwadratu i ......a nie 4...drugie rozwiązanie jest dobre?
19 mar 15:37
asdf: ODP D pasuje

19 mar 15:40
josik22: racja,rzeczywiście , dlatego mi nie wychodzilo bo bralam że 4a+...... a tu jest tylko jeden
bok, jestes genialny

dzieki
19 mar 15:41
asdf: no i git
19 mar 15:45
Mila: Odp D, asdf −dobrze.
19 mar 15:46