Wyrazy w ciągu, które są liczbami naturalnymi
Lady_C: | | n2+11n+8 | |
Jakie wyrazy w ciągu an= |
| n∈N+ są liczbami naturalnymi? |
| | n | |
10 kwi 16:18
Bogdan:
A które liczby naturalne są dzielnikami 8?
10 kwi 16:24
Bogdan:
an = n + 11 + 8n
10 kwi 16:25
Lady_C: 1, 2, 4, 8
10 kwi 16:25
Lady_C: a w jakim celu zapytałeś o dzielniki
10 kwi 16:27
Bogdan:
To teraz sprawdź, czy a1, a2, a4, a8 są liczbami naturalnymi
10 kwi 16:28
Mickej: | | 8 | |
an=n+11+ |
| więc n musi być całkowitym dzielnikiem 8 dodatnim czyli |
| | n | |
n=8
n=4
n=2
n=1
10 kwi 16:28
Bogdan:
Pytanie o dzielniki było podpowiedzią do rozwiązania tego zadania
10 kwi 16:29
Lady_C: dziekuję
10 kwi 16:29