dd
taa: prosze o sprawdzenie
(xtgx)`= 1tgx * 1/cos2x
19 mar 15:08
Artur z miasta Neptuna:
a w życiu
19 mar 15:08
taa: dobrze jest?
19 mar 15:08
taa: podpowiedz rposze
19 mar 15:08
Artur z miasta Neptuna:
a w życiu = jest źle

x
tgx = e
ln xtgx = e
tg x*ln x i z takiej postaci licz pochodną
19 mar 15:11
taa: osszszz kurde

tylko skad sie to wzielo?
19 mar 15:12
Artur z miasta Neptuna:
jest to sztandarowe przekształcenie:
x = e
ln x ... prawda

ln x
y = ylnx .... prawda

no i połącz te dwie rzeczy i masz
19 mar 15:15
taa: ahaa..
a czy to jest dobrze? e
tgxlnx*lnx/cos
2x*tgx/x

19 mar 15:17
Artur z miasta Neptuna:
może tak:
| | 1 | | 1 | |
... = etgx*lnx * (tgx*lnx)' = etgx*lnx * ( |
| lnx + tgx |
| ) = |
| | cos2x | | x | |
| | lnx | | tgx | |
= xtgx( |
| + |
| ) |
| | cos2x | | x | |
podejrzewam, że tam + pomyliłeś * przy przepisywaniu tutaj
19 mar 15:20
taa: tak racja

dziekowaaa

D
19 mar 15:23