Funkcja liniowa
invisible: Funkcja liniowa f(x)=(m+2)x+2M jest rosnaca, gdy: m<−2, m<2, m> −2, m> −4
19 mar 14:57
Artur z miasta Neptuna:
rosnąc gdy (m+2) > 0 .... czyli 'a' ... czyli 'to co stoi przy x'sie '
19 mar 15:01
invisible: nie rozumiem
19 mar 15:05
asdf: y = ax + b
y = (m + 2)x + 2M
a − współczynnik kierunkowy:
jeżeli a > 0 funkcja rośnie,np. y = 2x + 3
jeżeli a = 0 funkcja jest stała, np y = 0x + 3 ⇒ y = 3
jeżeli a < 0 funkcja jest malejąca, np. y = −2x + 2
masz w zadaniu rosnąca, czyli warunek który? pierwszy...
a > 0
m + 2 > 0
m > −2
19 mar 15:09
invisible: ok dzieki rozumiem juz
19 mar 15:11