wykaż
Hub: wykaż, że wielomian W(x)=(x−2)2m + (x−1)m −1 jest podzielny przez wielomian
P(x)=X2−3x+2 dla każdego m należącego do N dodatnich
miejsca zerowe P(x) to x1=1 x2=2
10 kwi 16:12
Bogdan:
x2 − 3x + 2 = (x − 2)(x − 1)
Oblicz W(1) oraz W(2)
10 kwi 16:26
Hub: W(1)=(−1)2m −1
W(2)=1m −1
10 kwi 16:31
Hub: czyli W(1)=W(2)
10 kwi 16:32
Bogdan:
Dokończ W(1) oraz W(2)
10 kwi 16:33
Hub: to jest koniec dowodu?
10 kwi 16:33
Bogdan:
Podaj ostateczną wartość
W(1) = ?
W(2) = ?
10 kwi 16:33
Bogdan:
To jeszcze nie koniec dowodu
10 kwi 16:34
Hub: nie rozumiem
10 kwi 16:38
Hub: jak jest uprościć 1m −1
10 kwi 16:39
Hub: *jeszcze
10 kwi 16:39
Bogdan:
Ile jest 1m ?
10 kwi 16:39
Hub: 
... 1
10 kwi 16:40
Hub: racja: W(2)=0 i W(1)=0
10 kwi 16:40
Bogdan:
No właśnie, a co oznacza fakt W(p) = 0 ?
10 kwi 16:42
Hub: oznacza, że reszta z dzielenia jest równa zero czyli wielomian jest podzielny niezależnie
od m
10 kwi 16:44
Bogdan:
Brawo. Oznacza, że p jest pierwiastkiem wielomianu.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt
10 kwi 16:45
Hub: Bardzo dziękuje

i również życzę Wesołych Świąt.
10 kwi 16:48