pochodnaaaaaaaaaaa
Majka: f(x)=(x2+2x+4)7
Ktoś to rozłoży na czynniki tak żeby ogarnąć?
19 mar 14:37
Artur z miasta Neptuna:
ale tego nie masz co rozkładać ... tego się nie rozkłada −−− brak miejsc zerowych
19 mar 14:39
Majka: niedosłownie, po prostu krok po kroku jak to się robi! i nie krzycz, bo ogłuchnę
19 mar 14:41
19 mar 14:44
Aga1: f'(x)=7(x2+2x+4)6*(2x+2)
Pochodna funkcji zewnętrznej * pochodna funkcji wewnętrznej( tej co jest w nawiasie)
19 mar 14:57
Artur z miasta Neptuna:
f'(x)=((x2+2x+4)7)' = 7(x2+2x+4)6 * (x2+2x+4)' = 7(x2+2x+4)6 * (2x+2)
19 mar 15:00
Majka: 7(2x+2)(x2+2x+4) ?
19 mar 15:03
Majka: 6
19 mar 15:03
Majka: A czy:
f(x)=x2 będzie 2x ?
oraz czy
f(x)=1/(x+1) będzie −1/(x+1)2 ?
19 mar 15:07