Całka
PuRa: Całeczka:
przekształcam, podstawiam: x−2 =
√3t
| | x−2 | |
i ostatecznie wynik wychodzi mi: arcsin t + C = arcsin |
| + C |
| | 3 | |
czy to jest dobrze?
| | 2 | | 1 | |
Gdzieś mam błąd? bo w odpowiedziach widnieje: − arcsin ( |
| − |
| x ) + C |
| | 3 | | 3 | |
19 mar 14:30
Artur z miasta Neptuna:
√5+4x−x2 =
√9 − (x2 −4x +4) =
√9 − (x−2)2 = 3
√1− ((x−2)/3)2
| | x−2 | |
więc podstawienie to: t = |
| |
| | 3 | |
19 mar 14:32
PuRa: czyli moja odpowiedź się zgadza?
Odpowiedzi są coś nie bardzo?
19 mar 14:34
PuRa: Tam ma być oczywiście: x−2 = √9t
19 mar 14:35
Trivial:
Żeby sprawdzić odpowiedź możesz np. policzyć pochodną z wyniku.
Innym sposobem jest skorzystanie z własności arcsin(−x) = −arcsinx.
Tak naprawdę obie odpowiedzi są równoważne.
19 mar 16:00