prawdopodobienstwo
Aro: w urnie jest n kul białych, 2n kul niebieskich i 3n kul czerwonych. Losujemy jednocześnie
trzy kule. Wyznacz liczbę kul każdego koloru. wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania
trzech kul różnych kolorów jest równe 12 /55.
Proszą o pomoc w tym zadaniu bo nic mi nie wychodzi.
10 kwi 16:02
Coma13: zaraz spróbuje to zrobić...tylko nie wiem czy mi sie uda to przepisać tutaj w sposób
zrozumiały zobaczymy
10 kwi 16:17
tim: coma, ile masz lat?
10 kwi 16:17
Coma13: 18 a co ?
10 kwi 16:21
tim: Nie nic.. ta 13 mnie zmyliła

... a już myślałem

, pan, czy pani Coma?
10 kwi 16:22
Coma13: no prawie 19nawet.... ale wracając do zadania to musze powiedzieć ze sięzgubiłem na tym
swoim drzewku które chciałem narysować...
10 kwi 16:22
Coma13: Pan...ksywka szkolna "Przecinek Trzynaście"
10 kwi 16:22
Coma13: a Ty tim ile lat ?
10 kwi 16:23
tim: 14
10 kwi 16:30
Coma13: do Aro...ja tego nie zrobię jednak...dziwne liczby mi wychodzą... :−(
10 kwi 16:31
Coma13: no 14 lat czyli jesteś geniuszem jak na swój wiek skoro się udzielasz na portalu
"maturalnym"
10 kwi 16:32
tim: Nie, nie jestem
10 kwi 16:35
Aro: spoko mi tez wlasnie beznadziejne wyniki wychodzily
10 kwi 16:36
Coma13: to może porównajmy tylko założenia.... ja mam tak...
Ω=C36n
A=C1n * C12n * C13n
gdzie C to kombinacja
10 kwi 16:43
Aro: tak samo, czyli moze cos w zadaniu jest zle
10 kwi 16:48
Coma13: a może Twój profesor/profesorka chciał/chciała Was wykończyć...
10 kwi 16:51
Bogdan:
Bez drzewka, łatwiej i szybciej
BIAŁE NIEBIESKIE CZERWONE | RAZEM
n 2n 3n | 6n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
1 1 1 | 3
| 12 | | n * 2n * 3n | |
| = |
|
|
| 55 | | | 6n * (6n−1) * (6n−2) | |
| | | 1 * 2 * 3 | |
| |
| 12 | | 6n3 | |
| = |
|
|
| 55 | | n * (6n−1) * (6n−2) | |
Trzeba rozwiązać to równanie pamiętając, że n € N
+
10 kwi 17:00
Coma13: no i właśnie na tym wielomianie się pogubiłem...jak to zwykle ja...
10 kwi 17:03
Bogdan:
To jest równanie kwadratowe (Δ).
10 kwi 17:11
Coma13: no mówię ze wielomian przecież...
10 kwi 17:19
Aro: Dziękuje bardzo. Jeden mój malutki błąd wszystko zepsuł
10 kwi 17:34