prawdopodobieństwo
Marta: Z cyfr 1,2,...,9 losujemy kolejno ze zwracaniem trzy cyfry i zapisujemy je w kolejności
losowania
tworząc liczbę . Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę większą od 666.
19 mar 13:49
Artur z miasta Neptuna:
| | 3*8*7 | | 1*3*7 | |
P(A) = |
| + |
| = ... |
| | 9*8*7 | | 9*8*7 | |
pierwszy człon to liczby z cyfra setek 7,8,9 i kolejnymi dowolnymi cyframi
drugi człon to liczba z cyfrą setek = 6, a liczba dziesiątek to 7,8,9 i liczba jedności dowolna
19 mar 13:57
Majka:
zdarzeniu A sprzyjają wszystkie uporządkowane trójki cyfr takie, że:
pierwsza cyfra jest mnejsza od 6 ; jest ich 5* 8* 7
lub perwszą cyfrą jest 6 i druga cyfra jest mnejsza od 6; jest ich 5 * 7
wynika stąd, że 5 *8* 7 + 5*7
19 mar 13:59
Majka: Ω=9*8*7
P(A)= 5*7*9/9*8*7=5/8
19 mar 14:01
Marta: a Ω nie powina byc 9*9*9= 729.
Bo zwracamy te cyfry
19 mar 14:04
Artur z miasta Neptuna:
Majka −−− a to że niby czemu
19 mar 14:04
Artur z miasta Neptuna:
ajjj zwracamy

oki
to:
| | 3*9*9 | | 1*3*9 | | 1*1*3 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| = ... |
| | 9*9*9 | | 9*9*9 | | 9*9*9 | |
19 mar 14:05
Marta: A mogłabyś mi to wytłumaczyć dokładnie?
19 mar 14:08
Artur z miasta Neptuna:
1 przypadek ... cyfra setek jest większa od 6 ... czyli jest 7,8,9 ... na kolejne cyfry są
dowolne ... więc jest ich 3*9*9
2 przypadek ... cyfra setek = 6 ... cyfra dziesiątek >6 ... czyli jest 7,8,9 ... a cyfra
jedności dowolna ... więc jest ich 1*3*9
3 przypadek ... cyfra setek = 6 ... cyfra dziesiątek = 6 ... cyfra jedności >6 ... czyli 7,8,9
... więc jest ich 1*1*3
sumujesz przypadki
19 mar 14:15
Marta: wielkie dzięki !
19 mar 14:20