Całka
PuRa: Całka:
∫ sinxcosx dx
Metodą podstawienia te obliczenia wydają się nie mieć końca...

Jakaś wskazówka jak to szybko rozwiązać?
19 mar 13:23
Artur z miasta Neptuna:
t = sinx
dt = cos x dx
... = ∫t dt = ...
19 mar 13:24
PuRa: Jednakże ten przykład ma być rozwiązany stosując twierdzenie całkowaniu przez cześci...
19 mar 13:25
think: jasne

przez części

to jest trik
| | 1 | |
∫sinxcosxdx = coś tam coś tam +/− |
| ∫sinxcosxdx
|
| | 2 | |
wtedy przenosisz to samo na jedną stronę
C∫sinxcosxdx = coś tam coś tam / : C
i masz wynik
19 mar 13:26
PuRa: Dooobraaa...

Czyli jak mam że całka wychodzi: sin
2x − ∫ cosxsinx
to co teraz?
19 mar 13:29
Artur z miasta Neptuna:
i teraz masz, że:
∫sin cos dx = sin
2x − ∫sin cos dx ⇔ ∫sin cos dx + ∫sin cos dx = sin
2x ⇔
| | 1 | |
⇔ 2∫sin cos dx − sin2x ⇔ ∫sin cos dx = |
| sin2x |
| | 2 | |
19 mar 13:31
think: no to jesteś w domu

∫sinxcosxdx = sin
2x − ∫sinxcosxdx
2∫sinxcosxdx = sin
2x / :2
∫sinxcosxdx = ...
19 mar 13:31
PuRa: O dzięki...

fajny trik

Zapewne sama bym na niego nie wpadała...

Jeszcze raz dzięki / i tam mam inne posty odnośnie całek

za których pomoc w rozwiązaniu
również byłabym wdzięczna

/
19 mar 13:35
Artur z miasta Neptuna:
tam znaczy gdzie?
19 mar 14:22
SDSAD: ∫∫∫sinx*2cosx+55yx2
11 wrz 19:18