Podaj ilustracj graficyn ybioru A∩B gdzie: A={x^2+y^2≤4} B={y=3x^2-3} Dla jakiej
aqlec: Podaj ilustracj graficyn ybioru A∩B gdzie:
A={x2+y2≤4}
B={y=3x2−3}
Dla jakiej wartości parametru m krzywa x2+y2=m i y=3x3−3 są styczne?
Graficzną ilustrację zrobiłam, ale nie wiem co z tym parametrem zrobić..
:(
19 mar 13:15
Artur z miasta Neptuna:
A −−−− koło o środku S(0,0) i promieniu
√4 = 2
B −−− parabola z ramionami 'do góry' i wierzchołku (0,−3)
x
2+y
2 = m .... jest okrąg o środku S(0,0) i promieniu
√m
parabola styczna do okręgu ⇔ układ równań ma DOKŁADNIE 1 rozwiązanie
19 mar 13:28
aqlec: okey, ale jak mam z tego układu założyć to jedno rozwiązanie?
19 mar 13:34
Artur z miasta Neptuna:
| ⎧ | (y+3)/3+y2 = m | |
| ⎩ | (y+3)/3=x2 |
|
| ⎧ | y+3+3y2 = 3m | |
| ⎩ | U(y+3)/3=x2 |
|
| ⎧ | 3y2 + y + 3(1−m) = 0 | |
| ⎩ | (y+3)/3=x2 |
|
Δ = 0 = 1 − 4*3*3(1−m) ... rozwiąż to równanie
19 mar 13:44
aqlec: mam, wyszło

Dziekuję!
19 mar 13:49
Artur z miasta Neptuna:
ajjj
to nie koniec ... wybacz.
jeszcze warunek:
Δ>0
| | y2+3 | |
oraz y1 ≥−3 ⋀ y2 <−3 ... bo wtedy |
| < 0 ... więc sprzeczne ... i zostaje tylko |
| | 3 | |
jedno rozwiązanie
19 mar 14:01
aqlec: ale dlaczego Δ>0 jak wczesniej liczyliśmy Δ=0?
19 mar 14:05
Artur z miasta Neptuna:
wybacz ... namieszałem −−− cały tok rozumowania jest błędny
19 mar 14:11
aqlec: o matko.. to jak to w takim razie zrobić?
19 mar 14:13
aqlec: ?
19 mar 14:23
Artur z miasta Neptuna:
poziom liceum
19 mar 14:24
aqlec: tak
19 mar 14:25
Artur z miasta Neptuna:
podstawowy czy rozszerzony ?
19 mar 14:26
aqlec: rozszerzony
19 mar 14:33
Artur z miasta Neptuna:
no to tak ... rysujesz sobie tą parabolę
i rysujesz 3 przypadki:
1) okrąg ma za mały promień i parabola jest 'poniżej' okręgu
2) okrąg ma odpowiedni promień i masz DWA punkty styczności
3) okrąg ma za duży promień i okrąg ma CZTERY punkty wspólne z okręgiem
cholera

jednak tak jak robiliśmy jest dobrze
19 mar 14:38
Artur z miasta Neptuna:
bo musi wyjść JEDNO rozwiązanie 'y', ale wyjdą DWA rozwiązania 'x'
19 mar 14:38
aqlec: haha

czyli to pierwsze rozumowanie czy to drugie jest dobre?
19 mar 14:50
aqlec: to znaczy chodzi mi o to jaka ta delta w koncu miała byc
19 mar 14:52
aqlec:
19 mar 15:07
aqlec: ?
19 mar 21:52
Artur z miasta Neptuna:
pierwsze i drugiej jest jako jedno
19 mar 21:53
Artur z miasta Neptuna:
mamy dwa przypadki:
1) Δ = 0 i mamy tylko jeden 'y', taki że x2 ≥0
2) Δ > 0 i mamy jeden 'y', taki że x2≥0 ... a drugi 'y', taki że x2<0 ... czyli sprzeczne ...
czyli drugie rozwiązanie odpada ... czyli zostaje tylko jedno
19 mar 21:55