Rozwiąż równanie
Olga: Rozwiąż równanie 2x3−3x+1=0.
19 mar 13:09
asdf: 2x3?
19 mar 13:10
ICSP: widać że suma współczynników równania jest równa 0.
Podziel wiec przez (x−1)
19 mar 13:10
Aga1: x3−2x−x+1=0
x(x2−1)−(x−1)=0
x(x+1)(x−1)−1(x−1)=0
dalej sobie poradzisz?
19 mar 13:12
Olga: dalej;
x=1 x=−1 ?
19 mar 13:16
ICSP: Aga1 z tego co widzę to 2 zgubiła
19 mar 13:17
Aga1: trochę dobrze, a trochę żle.
(x−1) wyłącz przed nawias−−−kolor czerwony, a w nawiasie [ ]będzie wszystko koloru czarnego)
(x−1)[x(x+1)−1]=0
licz dalej.
19 mar 13:19
Aga1: "Upadła mi 2"
19 mar 13:20
Aga1: 2x3−2x−x+1=0
2x(x2−1)−(x−1)=0
19 mar 13:26