Całka [przez części]
PuRa: Całka:
∫ x3e−3x dx
Wiem że należałoby to rozwiązać metodą przez części.
f(x) = x3
g'(x) = e−3x
g'(x) = −e−3x (?)
Nie wiem czy dobrze przekształcam?
19 mar 13:09
Artur z miasta Neptuna:
f = x
3 g' = e
−3x
i później jeszcze dwa razy przez części będziesz musiał/−a, za każdym razem schodząc o '1' w
potędze x
α
19 mar 13:35
PuRa: A możesz mi rozpisać jak zrobiłeś calkę g?
Bo właśnie tego nie wiem...
19 mar 13:36
Artur z miasta Neptuna:
g' = e
−3x
| | dt | | 1 | | 1 | |
∫ e−3x dx = // t = −3x; dt = −3dx ⇔ |
| = dx // = ∫ |
| et dt = − |
| et = |
| | −3 | | −3 | | 3 | |
19 mar 14:13