tabela
Olga:

W tabeli podane są wartości funkcji kwadratowej f dla kilku argumentów.
Rozwiąż nierówność f(x)>1
kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac
19 mar 12:38
Artur z miasta Neptuna:
y = ax2 + bx + c
podstaw parę wartości (x ... z tabelki ... y = fx ... też z tabelki) i wylicz 'a', 'b' i 'c'
proponuję podstawić liczby x=−1,y= −4 ... x=0,y=1 .... x=1, y=2
następnie rozwiąż nierówność:
f(x) > 1
19 mar 12:41
ICSP: masz 5 punktów. Ustalasz wzór funkcji f :
f(x) = −2x2 + 3x + 1
i później rozwiązujesz nierówność.
19 mar 12:42
Olga: dalej nie rozumiem
19 mar 12:46
asdf: f(−2) = − 13
f(−1) = −4
f(0) = 1
f(1) = 2
f(2) = −1
c = 1

!
y = ax
2 + bx + 1
f(1) = a + b + 1
f(2) = 4a − b + 1
klamra:
a + b + 1 = 2
4a − b + 1 = −1
///////dodajemy
5a +2 = 1
5a = −1
itd itd...
Dobrze licze?
19 mar 12:49
asdf:
19 mar 12:54
asdf:
19 mar 13:12
ICSP: przy b też jest x.
drugie równanie :
4a + 2b +1 = −1
19 mar 13:15
asdf: a + b + 1 = 2 ///////// * 4
4a + 2b + 1 = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4a + 4b + 4 = 8
4a + 2b + 1 = −1
2b + 3 = 9
b = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a + 6 + 1 = 2
a = −5
teraz dobrze?
19 mar 13:33
Olga: a=−2 chyba
19 mar 13:35
asdf: a + 7 = 2
−5 + 7 = 2
L = P
19 mar 13:37