oblicz pochodne funkcji
Majka: Obliczyć pochodne funkcji:
a) f(x)=2x5+3x+5
b) f(x)= (x+1)(1−x)
jakieś wskazówki, specjalne wzory?
19 mar 12:28
19 mar 12:31
19 mar 12:31
Artur z miasta Neptuna:
do (b) polecam najpierw wymnożyć (wzór skróconego mnożenia)
19 mar 12:31
Majka: a ten wzór z a/x=−a/x
2 można w drugą stronę
19 mar 12:32
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
ogólnie ... |
| = x−1 ... i wykorzystujesz wzór na xα |
| | x | |
19 mar 12:35
Artur z miasta Neptuna:
co oznacza dla Ciebie 'można w drugą stronę'
19 mar 12:35
Majka: bo mam −x2+1 to by było a/x i finito, tak to jest jak się na stare lata zapisuje do sql.
19 mar 12:38
19 mar 12:42
Artur z miasta Neptuna:
skoro piszesz 'sql' to jakoś 'stara' nie jesteś
19 mar 12:42
Majka: ale nie krzycz, słyszę jeszcze trochę
19 mar 12:49
Majka: nie ogarniam jednak tych pochodnych wolę macierze
19 mar 12:50
Majka: gdzie się nauczyłeś tych pochodnych? próbuję od 2 godzin i nic
19 mar 12:51
Artur z miasta Neptuna:
gdzie się nauczyłem

w liceum

a Ty na studiach? Proponuje zaczepić wujka google i pisać hasło "analiza matematyczna" +
jankowski ... i przerób wszystkie przykłady
19 mar 12:53
Majka: ja w liceum nie miałam pochodnych, a szkoda, wtedy wszystko szybciej mi wchodziło
się robi szefie ale może później
19 mar 12:56
Majka: ten a) przykład bym najchętniej z delty wyliczyła heh.
19 mar 12:57
Artur z miasta Neptuna:
ogólnie −−− 'jankowski' to taka podstawa podstawy jeśli chodzi o analizę matematyczną poziom
podstawowy na uczelniach wyższych ... więc się 'zaprzyjaźnij' z tym autorem.
po drugie −−− naucz się dobrze pochodnych, bo później będą całki, funkcje dwóch zmiennych,
równania różniczkowe, całki podwójne
a tego bez umiejętności szybkiego liczenia pochodnych 'ni da rady'
19 mar 12:59
Artur z miasta Neptuna:
delta to nie pochodna
19 mar 12:59
Majka: ej ej żartowałam z tą deltą
jeszcze nie miałam matmy w tym semestrze, ale jak patrzyłam na program to są pochodne właśnie i
chciałam zawczasu trochę na to popatrzeć, bo granice ciągów miałam w liceum to kojarzę, ale
tego dziadostwa nie przypominam sobie, chyba skorzystam z tej książki skoro ją tak polecasz
19 mar 13:53