dzialka
Olga: Pole pewnej działki w kształcie prostokąta jest równe 195 m2 .
Jakie wymiary ma ta działka, jeżeli jej szerokość jest o 2 m krótsza od długości ?
19 mar 11:58
Artur z miasta Neptuna:
x −− długość działki
x*(x−2) = 195
x2 − 2x − 195 = 0
Δ = ....
x1 = ....
x2 = ....
19 mar 12:00
asdf: P = a * b
a = szer
b = dł
a + 2 = dł
195 = a (a + 2)
195 = a
2 + 2a
a
2 + 2a − 195 = 0
Δ = 784
√Δ = 28
| | −2 − 28 | |
x1 = |
| = −15 <<<< odpada bo jest ujemne |
| | 2 | |
Działka ma wymiary 13/15
Sprawdzamy: 13 * 15 = 195
19 mar 12:05
Olga: a nie powinno byc a−2 = dlugosc ? asdf
19 mar 12:27
Artur z miasta Neptuna:
Olga ... bo ja określiłem x jako długość więc szerokość = x−2
asdf określił SZEROKOŚĆ jako a, więc długość = a + 2
19 mar 12:33
Olga: ale szerokosc jest o 2 krotsza wiec powinno byc
szerokosc −2=dlugosc
a−2=b
19 mar 12:42
Artur z miasta Neptuna:
SZEROKOŚĆ JEST
KRÓTSZA od długości ... czyli szerokość
< długości ... tak

19 mar 12:43
Olga: szerokosc (a) jest krotsza o 2 m ,od dlugosci (b)
czyli a krotsza czyli − 2 = b
b +2=a
19 mar 12:52
asdf: nie....masz prosty przykład:
Olga ma 5 zł, Grzesiek ma o 2 zł mniej, ile pieniędzy ma Grzesiek?
Grzesiek + 2 zł = 5 zł
ALBO

:
Olga − 2 zł = Grzesiek
19 mar 12:54
19 mar 12:55
Olga: ok rozumiem
19 mar 12:59