funkcja;/
Alexis: Przedział (−∞; 9 〉 jest zbiorem wartości pewnej funkcji kwadratowej f.
Zbiór rozwiązań nierówności f (x)≥7 jest przedziałem 〈0 ;2 〉 .
Wyznacz wzór funkcji f i zapisz go w postaci ogólnej.
19 mar 11:57
Artur z miasta Neptuna:
y ∊ (−
∞,9> wnioski z tego są następujące:
1) a < 0
2) y
w = 9
f(x) ≥7 dla x∊<0,2> wnioski z tego są następujące:
wzór ogólny:
y= a(x−p)
2 + q .... gdzie p = −x
w .... oraz q = y
w
19 mar 12:03
Artur z miasta Neptuna:
tfuuu p = x
w
19 mar 12:03
think:

wiesz, że ramiona ma skerowane w dół, wierzchołek w 9
f(0) = 7
f(2) = 7
a to nam daje wsółrzędne wierzchołka (1, 9) wynika to z symetrii paraboli, wzór na postać
kanoniczną
f(x) = a(x − 1)
2 + 9
to podstaw
f(0) = 7
7 = a(0 − 1)
2 + 9 → a = ...?
19 mar 12:06
Alexis: a=−2
19 mar 12:13
Alexis: skad think masz wierzcholek 1,9

?
19 mar 12:18
think: skoro zbiór wartości funkcji to (−∞, 9> to tak się składa że zbiór wartości jest w zależności
od tego w którą stronę są skierowane ramiona zapisywany jako (−∞, q> lub przy ramionach w górę
<q, ∞) także druga współrzędna wierzchołka paraboli jest znana od razu. Natomiast pierwsza
| | 0 + 2 | |
współrzędna to średnia z |
| = ...
|
| | 2 | |
zauważ, że jak byś znał/−a miejsca zerowe paraboli to wierzchołek leży dokładnie po środku,
PARABOLA JEST SYMETRYCZNA względem wierzchołka
19 mar 13:18
Olga: ok
19 mar 13:34