Określ liczbę różnych rozwiązań równania
Alexis: Określ liczbę różnych rozwiązań równania 3x2+2x−m+1=0 w zależności od wartości parametru m.
19 mar 11:54
think: no to mój ulubiony rodzaj zadania

2 rozwiązania, gdy Δ > 0
1 rozwiązanie, gdy Δ = 0
0 rozwiązań, gdy Δ < 0
masz do rozwiązania nierówności i równanie.
19 mar 11:57
Alexis: Δ=22−4*3*1=−8 wiec 0 rozwiazan ?
19 mar 12:09
Tragos: he.. a gdzie Ci się podziało m? to parametr (to normalna liczba!)
19 mar 12:11
think: Alexis
a = 3
b = 2
c = −m + 1
policz jeszcze raz delt, uwzględniając w niej parametr.
19 mar 12:11
asdf: to jest coś takiego?
Δ = 4 −12(−m +1)
Δ = 4 + 12m − 12
Δ = 12m − 8
12m − 8 > 0
12m > 8
| | 2 | |
2 rozwiązania dla m > |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
1 rozwiązanie dla m = |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
brak rozwiązań dla m < |
| |
| | 3 | |
19 mar 12:16
asdf: dobrze zrobiłem

?
19 mar 12:17
Tragos: jest ok
19 mar 12:23
Alexis: moim zdaniem dobrze zrobiles asdf
19 mar 12:23