Ciągi
AniT: A ja mam problem z ciągami.
1. Dane są ciągi: an i bb, gdzie bn= 1/an, zatem:
a) jeżeli an jest arytmetyczny, to bn jest arytmetyczny
b) jeżeli an jest geometryczny, to bn jest geometryczny
c) jeżeli an jest arytmetyczny, to bn może być geometryczny.
oraz jeszcze z tym:
2. Jeśli ciąg an jest malejący, to wtedy ciąg bn=an2 może być:
a) rosnący
b) malejący
c) zbieżny
Ktoś to umie zrobić?
19 mar 11:32
think: 1)b
Dlaczego nie a i c. Ponieważ a
n to może być dowolny ciąg arytmtyczny, więc wybieram sobie
taki:
a
1 = 1
a
2 = 2
a
3 = 3
b
1 = 1
i jak widzisz b
n nie jest ani arytmetyczny ani geometryczny.
Natomiast odpowiedź b, ponieważ
a
1 = a
a
2 = aq
a
3 = aq
2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b2 = |
| = |
| * |
| = b1* |
|
|
| | aq | | a | | q | | q | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b3 = |
| = |
| * |
| = b1*( |
| )2
|
| | aq2 | | a | | q2 | | q | |
więc na gólnym przypadku wychodzi prawdziwie to i na dwolnych przykładzie to też będzie
prawda
19 mar 11:44
Jolanta: np c.arytm. a
n 2 4 6 8 10
nie wychodzi ani arytmetyczny ani geometryczny
19 mar 11:46
think: ad 2
an − malejący
bn = 2an czy bn = (an)2 ?
19 mar 11:47
think: i czy o an wiemy, że jest on tylko malejący? nie wiemy czy dodatni, arytmetyczny,
geometryczny? nic z tych rzeczy?
19 mar 11:48
AniT: bn=an2
19 mar 11:50
AniT: tylko tyle co podane już wiemy
19 mar 11:51
think: to przychodzą mi do głowy dwa możliwe przykłady ciągów
a
n : 2, 1, 0, −1, −2,...
lub
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an : 2, 1, |
| , |
| , |
| ,...
|
| | 2 | | 4 | | 8 | |
dla pierwszego ciągu b
n przyjmuje postać : 4, 1, 0, 1, 4,... więc nie jest ani malejący, ani
rosnący ani zbieżny
| | 1 | | 1 | | 1 | |
natomiast dla tego drugiego przykładu 4, 1, |
| , |
| , |
| jest i malejący i |
| | 4 | | 16 | | 64 | |
zbieżny.
19 mar 11:55
think: także jak dla mnie to zadanie jest sztachnięte, ale może ktoś bardziej otrzaskany Ci w tym
pomoże.
19 mar 11:55