Obliczyć granicę ciągów
mych: Oblicz granicę ciągu:
a) √4n2+5n−7−2n
b) (−1)n / 2n−1
19 mar 11:31
Artur z miasta Neptuna:
| | √... − 2n | |
a) mnożysz i dzielisz ułamek postaci |
| przez '(√... + 2n)' |
| | 1 | |
b) z tw. 3 ciągów korzystasz
19 mar 11:34
mych: robiłam z tymi przemnażaniem jak Pan napisał i nie wychodzi mi bo zostają pierwiastki z e'n'em
19 mar 11:38
Artur z miasta Neptuna:
nie zostają pierwiastki bo:
| | (√... + 2n) | | (... − 4n2) | |
(√... − 2n) * |
| = |
| = itd. teraz |
| | (√... + 2n) | | (√... + 2n) | |
już nie ma symbolu nieoznaczonego i możesz (po podzieleniu przez najwyższą potęgę 'n' z
mianownika) wyznaczyć granicę
19 mar 11:41
mych: Wyszło!
19 mar 11:45
mych: w liczniku wyciągnęłam n2 wyszło 0, a w mianowniku mam wyciągnąć samo n ?
mianownik:
lim n (√4n2+5n−7 +2n) = √4+ (√5n/n)−√7/n+2 = 2+0−0+2
i będzie 0/4?
19 mar 12:10
Artur z miasta Neptuna:
| 5n − 7 | | n(5 − 7/n) | |
| = |
| = |
| √4n2 + 5n − 7 + 2n | | √n2√4 + 5/n − 7/n2 + n(2) | |
| | n(5 − 7/n) | | 5 − 7/n | |
= |
| = |
| = |
| | n(√4 + 5/n − 7/n2 + 2) | | √4 + 5/n − 7/n2 + 2 | |
19 mar 12:30