jak to rozwiązać?
zenon: wyznacz wszystkie wartości α (α ≠ kπ, k ∈ C), dla których trzy liczby ctgα, sinα,
16cosα ( w podanej kolejności) tworzą ciąg geometryczny
10 kwi 15:21
Bogdan:
Ciąg (an) jest geometryczny <=> an2 = an−1 * an+1
czyli tutaj: sin2α = ctgα * 16cosα
10 kwi 15:30
10 kwi 15:33
zenon: tak wiem, i właśnie doszedłem do 6x3 + x2 − 1=0 gdzie x= sin α, pomoc właśnie tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/13409.html
dziękuję.
Pozdrawiam
10 kwi 15:41
Bogdan:
Założenie: sinα € <−1, 1>
10 kwi 16:03