prawdopodobienstwo
asd: W urnie jest 6 kul białych, 3 kule czarne i pewna liczba kul niebieskich. Oblicz, ile jest kul
niebieskich, jezeli prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej z tej urny wynosi 1/3

19 mar 01:20
Tragos: oznaczmy n − liczba kul niebieskich
n ∊ N+
|Ω| = 6 + 3 + n = 9 + n
|A| = 6
9 + n = 18
n = 9
19 mar 01:31
asd: dzieki
19 mar 01:41
anna: Rozważamy wszystkie liczby dwucyfrowe, w zapisie których użyto wyłącznie cyfry 0, 1, 2, 5 i 6,
przy czym cyfry mogą się powtarzać. Spośród tych liczb wylosowano jedną. Oblicz
prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna przez 5.
21 maj 21:44
Janek191:
I Ω I = 4*5 = 20
A = { 10,15,20,25,50,55,60,65}
I A I = 8
więc
=================
21 maj 22:04
anna: dziękuję!
21 maj 22:18
anna: W pierwszej urnie są 2 kule białe i 4 kule czarne. w drugiej urnie jest 1 kula biała i 3 kule
czarne. z każdej urny losujemy po jednej kuli. zdarzenia A polega na wylosowaniu kul o takim
samym kolorze. sprawdź, czy zdarzenie A i A' są jednakowo prawdopodobne.
21 maj 22:22
Janek191:
bb lub cc
| | 2 | | 1 | | 4 | | 3 | | 1 | | 6 | | 7 | |
P( A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 4 | | 6 | | 4 | | 12 | | 12 | | 12 | |
więc
| | 5 | |
P ( A' ) = 1 − P( A) = |
| |
| | 12 | |
P( A) ≠ P( A')
21 maj 22:31