Równanie logarytmiczne
glina: log (4,x) + log(2,x) =9
19 mar 00:50
Tragos: co oznacza 4,x?
19 mar 00:59
glina: 4 to podstawa a x to liczba logarytmowana.
19 mar 01:05
Tragos: log
4x + log
2x = 9
D: x > 0
log
2x
1/2 + log
2x = 9
log
2(x
1/2 * x} = 9
2
9 = x
3/2
2
18 = x
3
x = 2
6 = 64 ∊ D
19 mar 01:18
glina: Dzięki, a jak zrobić log(2,x)2−log(x,x4)=0 ?
19 mar 01:31
Tragos: rozumiem, że ten kwadrat i potęga 4 dotyczy całego logarytmu?
19 mar 01:32
glina: ma być log(2,x4)=0
19 mar 01:34
glina: kwadrat dotyczy całego logarytmu a 4 dotyczy tylko logarytmowanego x
19 mar 01:34
Tragos: log
22x − log
xx
4 = 0
D: x > 0 i x ≠ 1
log
22x − 4log
xx = 0
log
22x − 4 = 0
log
22x = 4
log
2x = 2 lub log
2x = −2
19 mar 01:39
glina: Ok, dzięki.
19 mar 01:49