matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
asd:
Dane są zdarzenia A,B ⊂ Ω. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia A, jesli P(A∪B) = 7/15, P(A∩B) = 2/15, a P(B)= 1/3
?
19 mar 00:37
Tragos:
P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) P(A) = P(A ∪ B) + P(A ∩ B) − P(B)
7
2
1
9
1
9
5
4
P(A) =
+
−
=
−
=
−
=
15
15
3
15
3
15
15
15
19 mar 00:41
asd:
dziekuje
19 mar 00:42