:(
Bobek: Mógłby ktoś rozwiązać

Półkolisty arkusz blachy o średnicy 64 cm, zawinięto w lej o kształcie stożka. Oblicz
pojemność tego naczynia (zakładając,że jest ono szczelne). Ile będzie ważył olej o
gęstości 2,4 g/cm
3, którym całkowicie napełniono to naczynie.
10 kwi 14:38
tim: Masz odpowiedzi?
10 kwi 14:46
Coma13: tzn pytanie jest czy powstaną jakieś zakładki... i czy całe pole powierzchni półkola
stanie się polem powierzchni ściany bocznej....?
10 kwi 14:51
tim: Wychodzą mi kosmiczne liczby z π.
10 kwi 14:52
Bogdan:
Podpowiedź.
Jeśli półkole o promieniu R jest powierzchnią boczną stożka, to przekrojem osiowym
stożka jest trójkąt równoboczny o boku R.
10 kwi 15:00
Coma13:

mi się wydaje że P
k/2 = P
ściany bocznej = πr
2/2 = 512π
1/2 Obwodu koła = πr = 32π = 2πR gdzie R−pole powstałego stożka R=16
małe r jest teraz tworząca stożka czyli r=l=32
sinα=R/r=1/2 czyli przekrój stożka jest trójkątem równobocznym więc H=a
√3/2 = 16
√3
V=1/3 * πR
2 * H = 1/3 * 256π * 16
√3 = 4096π
√3/3 (możesz to sobie przybliżyć
m=gęstość * V = 2,4 * V = 3276,8 g
10 kwi 15:05
Coma13: m = 3276,8π grama jeżeli już
10 kwi 15:06
tim: Więc tak:
l = 32 = r
Obwód półkola = πr = 32π
Obwód półkola = Obwód podstawy stożka
32π = 2πR =
R = 16
Pole podstawy stożka.
πr2 = 256π
H = 16√3 [patrz Coma13]
Można też tak.
10 kwi 15:09
Coma13: m = 3276,8π√3 − chyba już o niczym nie zapomniałem... na papierze się łatwiej pisze
10 kwi 15:11
Coma13: w każdym razie H i R się zgadzają... więc jest okey
10 kwi 15:12