bryły
Marin: Bardzo prosze o pomoc
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 i 12 obraca się wokół przeciwprostokątnej. Obl Pc i V
?
18 mar 23:38
Marin: może mi ktoś z tym pomóc

chociaż podać ile powinno wynosić R ?
18 mar 23:54
pigor: .... otóż H
2=(H
1+H
2)
2= 5
2+12
2=25+144=169 ⇒ H=
H1+H2=13 − suma wysokości dwóch
stożków złączonych podstawami po obrocie trójkąta prostokątnego wokół przeciwprostokątnej o
promieniu podstawy r takim, że z równości pola danego wyrażonego dwoma wzorami 13 r=12*5 ,
stąd r=
6013 , zatem
Pc=πr l
1+πr l
2= πr (5+12)=
π *17 *6013 − szukane pole , zaś
V= 13π r
2H
1+
13π r
2H
2=
13πr
2(H
1+H
2) =
13π (
6013)
2 *13=
=
π 20 *6013 − szukana objętość powstałej bryły obrotowej . ...
19 mar 00:07