matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc pilne
kaska:
obliczyc granice funkcji
1−cosx
lim
x
2
x−>0
18 mar 23:22
pigor:
... np. tak :
1−cosx
x
2sin
2
2
lim
x→0
= lim
x→0
=
x
2
x
2
x
2sin
2
2
2
x
sin
2
= lim
x→0
= lim{x→0}
(
)
2
=
x
2
4
4
4
x
2
=
1
2
*1
2
=
1
2
− szukana granica . ...
18 mar 23:33