ciągi
DorotkaWaWa: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym
| | 1+3+5+...+(2n+1) | |
an= |
| − n |
| | n+2 | |
Oblicz dziewięćdziesiąty ósmy wyraz ciągu.
Z góry dziękuję.
18 mar 22:42
Godzio:
| | 1 + 2n + 1 | | 1 | |
an = |
| * n * |
| − n = |
| | 2 | | n + 2 | |
| 2n2 + 2n − 2n(n + 2) | | − n | |
| = |
| |
| 2(n + 2) | | n + 2 | |
18 mar 22:43
Beti: Godzio − powinno być raczej tak:
| | 1+2n+1 | | 1 | |
an = |
| *(n+1)* |
| − n = ... |
| | 2 | | n+2 | |
18 mar 22:50
Beti: | | 1 | |
czyli ostatecznie an = |
|
|
| | n+2 | |
18 mar 22:52
Mila: Zgadzam się z Beti, właśnie miałam pisać.
18 mar 22:52
DorotkaWaWa: A czy mogłabym prosić o wytłumaczenie na jakiej zasadzie zostało wyliczone an ? Trochę ciężko
mi to zrozumieć...
18 mar 23:01
DorotkaWaWa: | | 1+3+5+...+(2n+1) | |
Dokładniej to na jakiej zasadzie z: |
| powstało |
| | n+2 | |
18 mar 23:07
DorotkaWaWa: Aha już chyba rozumiem, ale nie wszystko.
a
1=1
a
n=2n+1
| | (a1+an)*n | |
Korzystamy ze wzoru: Sn= |
| |
| | 2 | |
Tylko skąd wiadomo, że ilość wyrazów ciągu to n+1?
18 mar 23:11
Beti: w liczniku masz sumę ciągu arytmetycznego złożonego z liczb nieparzystych, gdzie:
a
1 = 1, a
n = 2n+1 i wszystkich tych liczb jest n+1
ze wzoru na sumę:
dostajesz:
| | 1+2n+1 | | 2n+2 | |
S = |
| *(n+1) = |
| *(n+1) = (n+1)(n+1) = (n+1)2
|
| | 2 | | 2 | |
i podstawiasz do wzoru na a
n:
| | (n+1)2 | | (n+1)2 − n(n+2) | | 1 | |
an = |
| − n = |
| = ...= |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
18 mar 23:13
DorotkaWaWa: Tak już wszystko rozumiem, oprócz jednej rzeczy. Skąd wiadomo, że wszystkich liczb jest n+1?
18 mar 23:15
Beti: drogą dedukcji lub ze wzoru na n−ty wyraz:
załóżmy, że tych wyrazów jest m − i chcemy obliczyć to m, więc ze wzoru na wyraz ogólny mamy:
am = a1 + (m−1)r
2n+1 = 1 + (m−1)*2
2n = 2m − 2
2m = 2n + 2 /:2
m = n + 1 − czyli tyle jest wyrazów w tej sumie
18 mar 23:19
DorotkaWaWa: Ok, już wszystko jasne.
Wielkie dzięki za pomoc
18 mar 23:22