czynniki wielomiany
pięta achillesowa:): rozłóż na czynniki wielomiany wyłączając wspólny czynnik poza nawias. ktoś wie jak to zrobić?

a) W(x)= (2x
2+5)(x−1)−(x
2+9)(x−)
b) W(x)=(2x−3((x
2−3)−(2x−3)(5+2x2
)
18 mar 22:32
ICSP: hi hi zgubiłeś 1 w pierwszym

b) w(x) = (2x−3)(x
2−3) − (2x−3)(5 + 2x
2) = (2x−3)(x
2 − 3 − 5 − 2x
2) = (2x−3)(−x
2−8) =
−(2x−3)(x
2+8)
18 mar 22:34
Beti: w a) uciekła Ci ostatnia cyfra. Zakładam, że jest to 1.
w(x) = (x−1)(2x2+5−x2−9) = (x−1)(x2−4) = (x−1)(x−2)(x+2)
b) spróbuj sam/−a − leci podobnie jak w a)
18 mar 22:36
Beti: no to juz nie musisz próbować

wszystko masz podane na tacy
18 mar 22:38
pięta achillesowa:): o fakt racja
18 mar 22:38
pięta achillesowa:): dzięki wielkie za pomoc!
18 mar 22:39