proszę o pomoc
Aniaa: miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −6 oraz 1. Oblicz wartość wyrażenia
3*f(94)f(−24)
18 mar 22:12
Maciek: poszukaj sobie postać iloczynową f. kw
18 mar 22:18
Beti: czyli:
funkcja ma 2 m. zer. więc możemy ją zapisać w postaci iloczynowej:
f(x) = a(x−x
1)(x−x
2) = a(x+6)(x−1)
f(94) = a(94+6)(94−1) = a*100*93
f(−24) = a(−24+6)(−24−1) = a*(−18)*(−25) = a*18*25
| | 3*f(94) | | 3*a*100*93 | |
wyrazenie = |
| = |
| = ... dokończ |
| | f(−24) | | a*18*25 | |
18 mar 22:19
Maciek: a(x−x1)(x−x2) zgadza się?
18 mar 22:19
Maciek: nie zdążyłem
18 mar 22:20
Beti:
18 mar 22:22
Aniaa: dziekuje
18 mar 22:22