mmm
prosze o pomoc !!!!!: 1 dla jakiego m punkt S(m+2, 5) jest srodkiem odcinka o koncach A(2m, −3) B(−2,−1)
2napisz rownanie okregu o srednicy AB gdzie A(−4,−5) B(−3,−1)
3wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu (x−5)2 +(y+3)2=18
4Prosta o rownaniu −x +2y +3 jest styczna do okregu o srodku (−2,−1) napiisz rownanie okregu
5Punkty A(−1,1) C(5,−1) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu ABCD. wyznacz wspolrzedne
pozostalych wierzcholkow tego kwadratu
18 mar 22:10
Beti:
3. − S = (5,−3), r = 3
√2
4. − czyli r to odległość punktu S (−2,−1) od prostej:
| | |−(−2) + 2*(−1) + 3| | | |2−2+3| | |
r = d(S,l) = |
| = |
|
|
| | √(−1)2 + 22 | | √5 | |
więc okrąg ma równanie:
18 mar 22:29