pomocy
prosze o pomoc !!!!!: 1Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(2,−4) B(2,−3) C(1,4) oblicz pole tego trojkata
2 dla jakiego m punkt S(m+2, 5) jest srodkiem odcinka o koncach A(2m, −3) B(−2,−1)
3napisz rownanie okregu o srednicy AB gdzie A(−4,−5) B(−3,−1)
4wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu (x−5)2 +(y+3)2=18
5Prosta o rownaniu −x +2y +3 jest styczna do okregu o srodku (−2,−1) napiisz rownanie okregu
6Napisz rownanie okregu o srodku (5, −3) stycznego do osi OX
7Prosta o rownych y = 2x+3 i x+y −12=0 zawieraja dwa boki trójkata prostokatnego. wyznacz
wierzcholki tego trojkata wiedzac ze do prostej zawierajacej trzeci bok nalezy punkt P(2,1)
8Punkty A(−1,1) C(5,−1) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu ABCD. wyznacz wspolrzedne
pozostalych wierzcholkow tego kwadratu
18 mar 21:41
Beti: 1. − w tablicach masz wzór na pole przy danych współrzędnych wierzchołków trójkata
lub możesz policzyć długości boków trójkąta (ze wzoru na dł. odcinka), a potem pole ze
wzoru Herona
| | 2m+(−2) | |
m +2 = |
| rozwiąż to |
| | 2 | |
18 mar 21:53
Eta:
1/ można z wykorzystaniem wektorów
18 mar 21:54
Gustlik:

1Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(2,−4) B(2,−3) C(1,4) oblicz pole tego trojkata
AB
→=[2−2, −3−(−4)]=[0, 1]
AC
→=[1−2, 4−(−4)]=[−1, 8]
Wyznacznik wektorów
d(AB
→, AC
→)=
| 0 1 |
| −1 8 |
=0*8−1*(−1)=0+1=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole = |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|1|= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 mar 22:28