walec
Lilia: Metalową kulkę o promieniu 10 cm, oraz stożek w którym średnica i wysokość mają długości
odpowiednio 16 cm i 12 cm przetopiono. Następnie z otrzymanego metalu wykonano walec o
średnicy 8√3 /3 cm. Oblicz wysokość tego walca.
18 mar 21:33
Artur z miasta Neptuna:
vKULI + vSTOŻKA = VWALCA = πr2*H .... wylicz H
18 mar 21:36
Beti: | | 4 | | 4000 | |
Vk = |
| π*103 = |
| π
|
| | 3 | | 3 | |
| | 4768 | | 1 | | 8√3 | |
Vw = Vk + Vs = |
| π = π*[ |
| * |
| ]2*h
|
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 4768 | | 16 | | 3 | |
|
| π = π* |
| *h /* |
|
|
| | 3 | | 3 | | π | |
4768 = 16h /:16
h = 298
18 mar 21:40
Lilia: zgubiłam się w tym Vw = Vk + Vs = .......
skąd się wzięły te liczby w nawiasie? wiem , że to jest ze wzoru, ale nie rozumiem skąd te
liczby :c
albo to już pora nie ta, albo jestem jakaś tępa...
18 mar 22:50
Lilia: jednak jestem tępa, już rozumiem :facepalm:

przepraszam za zamieszanie
18 mar 22:51
Beti: 
18 mar 22:52
Lilia: A no i zapomniałabym − dziękuję bardzo
18 mar 22:57