Środek okręgu
Lilia: Odcinek o końcach A(−1,6) , C(3,10) jest końcami średnicy okręgu. Oblicz współrzędne środka
okręgu i napisz równanie okręgu.
18 mar 21:21
Godzio:
| | −1 + 3 | | 6 + 10 | |
S = ( |
| , |
| ) = (1,8) |
| | 2 | | 2 | |
r = |AS| =
√(1 − (−1))2 + (8 − 6)2 =
√4 + 4 = 2
√2
Równanie okręgu:
(x − 1)
2 + (y − 8)
2 = 8
18 mar 21:23
Eta:
| | xA+xB | | yA+yB | |
S( |
| , |
| ) =..... |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
r= |
| |AB|= |
| √(xB−xA)2+(yB−yA)2= .... |
| | 2 | | 2 | |
o: (x−x
S)
2+(y−y
S)
2= r
2
Powodzenia w rachunkach
18 mar 21:24
Eta:
Wrrrrrrrr
Godzio
18 mar 21:25
Godzio:
Godzio ma dzisiaj fazę na zadania
18 mar 21:25
18 mar 21:26
Godzio:
Widział
18 mar 21:27
Eta:
18 mar 21:28