Zadania zaliczeniowe
majka: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem
α którego sinus jest równy 3/5 długości. wysokość H tego ostrosłupa jest równa 12. Wyznacz
długość krawędzi podstawy?
18 mar 21:15
majka: zad.2
Twożąca stożka jest o trzy dłuższa od średnicy jego podstawy. Twożąca stożka jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α, którego cosinus jest równy 1/4. Oblicz długość promienia
podstawy stożka?
18 mar 21:20
dero2005:

h = 12
| h | | 3 | |
| = sinα = |
| → hs = 20
|
| hs | | 5 | |
a = 32
18 mar 22:07
dero2005:

l = 2r + 3
2r + 3 = 4r
2r = 3
18 mar 22:14
18 mar 22:20