prostopadłościn
kacper: Oblicz przekątną prostopadłościanu o krawędziach długości 3cm, 4cm oraz 5cm.
Nie wiem czy można tu zastosować wzór a2+b2=c2 ?
Wytłumaczy ktoś?
18 mar 21:12
Godzio:
d = √a2 + b2 + c2
Można zastosować, z tym że 2 razy to trzeba zrobić, ogólnie robiąc na "a,b,c" otrzyma się wynik
tak jak podałem
18 mar 21:13
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście, że można ... wszędzie tam gdzie zbudujesz trójkąt prostokątny
18 mar 21:13
kacper: 32+42=52?
Chyba nei tak, wynik będzie dziwny?
18 mar 21:15
Godzio:
Powiedziałem 2 razy,
a2 + b2 = e2 (przekątna podstawy)
e2 + c2 = d2 (przekątna prostopadłościanu)
Zatem:
a2 + b2 + c2 = d2 ⇒ d = √a2 + b2 + c2
18 mar 21:16
kacper: Sory nie ogarniam, za głupi jestem
18 mar 21:19
Eta:
d= √32+42+52=√9+16+25= √50 =√25*2= 5√2
18 mar 21:21
kacper: Dzięki
18 mar 21:28