udowodnic ze
Sylwek930: udowodnic ze lim sinx lub lim cosx nie posiadaja granicy
18 mar 21:11
Godzio:
x → ?
18 mar 21:12
Sylwek930: x→∞ chociaż w zadaniu nie było podane
18 mar 21:13
Godzio:
Biorąc dwa podciągi x powinniśmy otrzymać tą samą granicę, zatem sprawdzamy czy tak
rzeczywiście jest:
| | π | | π | |
xn = |
| + 2nπ, f(xn) = sin( |
| + 2nπ) → 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
yn = − |
| + 2nπ, f(yn) = sin(− |
| + 2nπ) → −1 |
| | 2 | | 2 | |
Otrzymaliśmy 2 granice, zatem granica nie istnieje, to co robiłem wynika z def. Heinego
18 mar 21:15
Sylwek930: dzieki ale troche togo nie rozumiem.mógłbys tak troche dokładniej czemu tam w drugim wziąłes
minus pi pół?
18 mar 21:20
Godzio:
Bo dążyłem do tego, żeby wartości sinusa były różne, w ten sposób pokazuje, że granica nie
istnieje
18 mar 21:21
Sylwek930: aha spoko. dzieki wielkie
18 mar 21:23
Godzio:
Jeśli jeszcze nie uciekłeś, to pokaż, że cosx przy x →
∞ również nie istnieje
18 mar 21:25