..
prosze o pomoc !!!!!: Punkty A(4,−4), B(2,3), C(a,0) sa wspolliniowe, wyznacz a
Dla jakiego m proste y=(2−m)x+1 i y= 3x −4 sa prostopadle a dla jakiego m rowonolegle
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(2,−4) B(2,−3) C(1,4) oblicz pole tego trojkata
18 mar 21:11
Gustlik: Punkty A(4,−4), B(2,3), C(a,0) sa wspolliniowe, wyznacz a
Wyznaczam współczynniki kierunkowe prostych AB i AC, jeżeli będą one równe, to punkty są w
spółliniowe, w przeciwnym razie nie są.
| | yB−yA | | 3−(−4) | | 7 | | 7 | |
aAB= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | xB−xA | | 2−4 | | −2 | | 2 | |
a
AB=a
AC − warunek współliniowości
−7(a−4)=4*2
−7a+28=8
−7a=−20 /:(−7)
18 mar 22:39